PİLATES İLE GÜÇLÜ KADINLAR

GİZEM AKTUĞ
İLE SÖYLEŞİ

Değerli üyemiz Gizem Aktuğ ile samimi bir söyleşi gerçekleştirdik. Pilates ile ilgili düşüncelerini ve deneyimlerini samimiyetle bizlerle paylaştı.

MERHABA

BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Merhaba, Ben Gizem Aktuğ, 33 yaşındayım, Ankara’da yaşıyorum. Doktorum, radyoloji uzmanıyım. Tıp Fakültesi’ni Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’nde okudum. Daha sonra ise Ankara Tıp’ta radyoloji uzmanlığımı aldım. Yaklaşık 10 senedir mesleğimi sürdürüyorum. Boş zamanlarımın çoğunu sporla dolduruyorum. Özellikle Pilates yapıyorum ve onun dışında yoga ile de ilgileniyorum. Kitap okumayı da çok seviyorum ama daha da fazla boş vaktim kalmıyor 😇

DOKTOR OLUNCA İNSAN KENDİ SAĞLIĞINA DAHA ÇOK ÖZEN GÖSTERİYOR MU?

Evet tabii! Doktor bilinci ile birlikte vücut anatomisi, fizyolojisi işin içine girince, insan çok daha fazla önem vermeye ve dikkat etmeye başlıyor. Vücut ağrılarınızın, postürünüzün bir süre sonra farkına varmaya başlıyorsunuz ve nedenleri ile ilgili akıl yürütmeye başlıyorsunuz. O yüzden tabi ki hekimlik, doktor olmak, beden sağlığını düşünmek açısından bana çok şey kattı. Ben ondan öncesinde de spor yapardım ama bu kadar bilinçli, hadi pilates veya yoga yapayım, aman yediğime dikkat edeyim şeklinde değildi. Ama doktorluk girdikten sonra işin içine durum kesinlikle değişti.

NE TÜR AĞRILARDAN BAHSEDİYORUZ? PİLATES YAPMANIZ BU AĞRILARI GİDERDİ Mİ?

Meslekte çalışma şeklimiz bizim genelde çok ağır oluyor, uzun saatler bilgisayar başında, ultrason başında geçiriyorsunuz. Bunun size getirisi boyun, sırt ve kol ağrıları oluyor. Bu kas gruplarını Pilates sayesinde çalıştırabiliyorsunuz. O yüzden de Pilates’e başladıktan sonra bırakamadım, hep daha çok yapmak istiyorum. Çünkü yaptıkça kendimi daha zinde, daha aktif çalışır, daha az ağrı çeker pozisyonda buluyorum.

PİLATESE O ZAMAN BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE BAŞLADINIZ DİYEBİLİR MİYİZ?

Yok! 😄 tam öyle değil. Bu durumu Aylin Hoca ile Pilates’e başaldıktan sonra fark ettim. Hatırlıyorum, pilates yapmaya başladığım zamanları, biraz ders aldıktan sonra farkı çok net hissettim, vücut ağrılarımdan gerçekten eser yoktu. Açıkcası pilatese başlarken böyle bir beklentim de yoktu sadece merak ettiğim için başlamıştım. O zaman reformer çok meşhurdu, çevremdeki herkes reformer pilates yapıyordu. Ondan öncesinde ben daha çok spor salonlarında mat pilates yapmıştım. Reformer’ı merak ettiğim için geldim ve aradaki farkı görünce bağlandım. Yani hem bedensel gelişim olarak hem de ağrılarının azalması ve çok ciddi içsel enerji vermesi açısından 10-15 ders sonrasında arada inanılmaz bir fark vardı.

PİLATES HAYAT KALİTENİZİ ARTIRDI MI?

Çok arttırdı! Öyle böyle değil yani. Ben mesela akşam 6’da işten çıkıyorum, 7’de Aylin Hoca ile spor yapmaya geliyorum, işten çıktığımda pilatese gideceğim enerjisi oluyor içimde. Pilates sonrası da evde gece 12’ye 1’e kadar aşırı bir enerji oluyor. Yani her işimi halledebiliyorum. Öbür türlü akşam 6’da işten çıkıp eve gitsem uyurum. Hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak beni deşarj ediyor.

 
 

MOTİVASYONU NE SAĞLIYOR?

UZUN SÜRE PİLATES'E DEVAM ETME MOTİVASYONUNU NASIL SAĞLIYORSUNUZ?

Birinci motive eden şey birlikte çalıştığınız insan, yani sporu birlikte yaptığınız insan, Aylin Hoca benim spor hocam ama aynı zamanda çok yakın bir arkadaşlığımız da oluştu bu süre içerisinde. Ben yaptığım spordan burada aşırı keyif alıyorum. Çünkü burada sohbet var, rahatlıkla her şeyi sorabiliyorsunuz, bilgi alabiliyorsunuz. Her zaman güler yüzle karşılanmak, ve kendinizi burada mutlu hissetmek çok büyük bir motivasyon.

İkincisi benim en büyük motivasyon kaynağım buraya geldikçe, pilates yaptıkça, kendi sağlığımın daha da iyi olmasıdır. Hem postürümün hem de ağrılarının azalması, zaten bunlar başlı başına çok büyük motivasyon kaynağı, ve elbette şunu da yeniden belirtmeliyim, pilates çok ciddi bir enerji kaynağı benim için. Burada olduğum zaman ve spor yaptığım zaman gerçekten içsel enerjim çok artıyor. Hem kendi öz sevgim açısından hem de çalışma koşullarında insanlara gösterdiğim anlayış ve sevgi açısından aşırı enerjik hissetmemi sağlıyor.

BİR HEKİM OLARAK SÜREKLİ İNSANLARLA İÇ İÇESİNİZ, HASTALARINIZ VEYA ÇALIŞMA ARKADAŞLARINIZ SİZE NASIL BU KADAR ZİNDE OLDUĞUNUZU SORUYORLAR MI?

Aynen öyle soruyorlar, hem de çok soruyorlar 🤣 Daha uzmanlığımı almadığım dönemlerde çok fazla asistan arkadaşım bu işin sırrı nedir diye soruyordu. Şimdi de radyolog arkadaşlarım yine Gizem ne yapıyorsun, nereye gidiyorsun diye soruyorlar. Deneme dersine gelmek istiyorlar benimle. Hastalarım ise biraz daha farklı şekilde soruyorlar. Çok enerjiksiniz, çok güler yüzlüsünüz, ondan sonra işte hani yorulmuyor musunuz, hiç yorgun durmuyorsunuz şeklinde biraz daha dolaylı sormak durumunda kalıyorlar. Bu şekilde olmasında sporun ve pilatesin aşırı katkısı var.

ŞU AN GAYET FİT DURUYORSUNUZ! PİLATES İLE BAŞARMAK İSTEDİĞİNİZ BİR HEDEF KALDI MI?

Hedef şöyle, mesela bacaklarımın, kalçamın daha şekilli olmasını daha kaslı olmasını istiyorum. Bu pandemi sebebiyle düzenimiz bozuldu biraz sanki o arada biraz böyle hafif bir kas kaybı yaşadığımı hissettim. Onu istiyorum. Ama ben beden olarak kendimden çok memnunum. Benim en çok istediğim şey bunu korumak ve mutlu, huzurlu olmak, yani onun dışında aslında hani şu kas grubum şöyle olsun diye çok bir derdim yok. Hatta pilates ile birlikte yogaya da başlamamın bir sebebi vardı, daha esnek olmak istiyordum ve şunu fark ettim ki, aslında pilates ve yogayı birlikte yaparken mesela daha iyiydim. Yani tek bir çeşitle de olmuyor. O yüzden dediğim gibi yani ben şu anki halimi korumak, sağlığımı korumak, enerjimi korumak ve biraz da bacak, kalça, kas grubumu daha geliştirmek için devam ediyorum.

Böyle demişken özetle esas hedefim şu anki sağlığımı korumak. Çünkü sağlık dediğimiz şey bizim tek bedensel sağlık değil. Sağlığın tanımı da bu zaten. Ruhsal, bedensel sağlık ikisi birlikte ve spor bu ikisine birden katkı sağlıyor. O yüzden tabii ki benim hekim olarak, spora başlarken, ilk ve tek amacım hep sağlığını korumak ve belli bir seviyede tutmaktı. Çünkü yaş alıyoruz, gerçekten alıyoruz ve bazı şeyler değişiyor, bunları ister istemez fark ediyorsun. Mesela metabolizmanız yavaşlıyor, aynı gıdaları tüketmenize rağmen karnınız daha hızlı yağlanıyor gibi vücudunuzu kendi haline bıraktığınızda dengeniz bozuluyor. Bu dengeyi yeniden sağlamak için de spor burada çok önemli bir etken.

SİZCE HANGİSİ?

OLMAZSA OLMAZ BİR SORU GELİYOR... REFORMER MI MAT PİLATES Mİ?

Mat pilates güzel, ama bir yere kadar sizi geliştirebiliyor. Çünkü reformerla tanıştıktan sonra gelişimin ilerlediğine eminin. Şöyle unutamadığım bir anım var, benim bir tane çekilmiş videom var, Gizem’in 35’nci dersi şeklinde, ben onu ilk izlediğimde kendimi tanıyamadım, size öyle söyleyeyim. Çünkü reformerla acayip bir vücut yapılanması sağlıyor. Yani benim bedenim 38’di ve ben hiç kilo vermeden, zaten kilomdan da memnundum ve hiç vermek de istemiyordum, 36 bedene indim. Böyle genel bir sıkılaşma ve şekillenme hali oldu ve o şekli orada videoda görünce dedim ki yani bu yıllardır yaptığım şey benim mat pilatesti ve böyle sonuç alamıyordum, geldiğim nokta hep bir yere kadardı. Reformerla ise kısa zamanda geldiğim nokta pozitif olarak beni şok etti. Çok daha hızlı sonuç aldığımı, vücudumda ki kas gruplarının değişimini gözlerimle görmüş oldum.

FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE EN ÇOK KEYİF ALDIĞINIZ POZ HANGİSİYDİ?

Uçtuğum pozisyon! Eveeeet! Super woman!!! Onun görsellerini bekliyorum, eminim harika çıkmışlardır. Zor bir hareket o, kendinizi tutmak için maksimum kaç gücü kullanmanızın dışında vücut esnekliğiniz de rol oynuyor. Onu yapabilmek ve o pozda durabilmek çok keyifliydi.

TAVSİYELERİNİZ?

PİLATES İLE İLGİLİ DİĞER KADINLARA SÖYLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VAR MI?

Şöyle söyleyeyim. Yani bu hani çalışmak, işte evde oturmak, ev kadını olmak iş kadını olmakla çok alakalı bir şey değil. Çünkü kendini iyi hissetmek, aynaya baktığın zaman kendini mutlu görmek bence çok daha önemli. Yani kilolu da olabilirsiniz, zayıf da olabilirsiniz, ama bence mutluluğunuz kilo durumunuzla alakalı olmamalı. Olay, özüne bakmak, kendine bakmak, kendini iyi hissetmek olduğu için spor yapmak bunun çok büyük bir basamağını oluşturuyor. Yani hele de bence evde oturan kadınlar için, bence kesinlikle hayatlarında spor olmalı. Reformer pilatesi kendi deneyimlerinden öneriyorum, insanın kendine bakması kadar, kendisi ile ilgilenmesi kadar ve aynaya baktığında yaptığı şeyden memnun olması kadar güzel bir şey yok.

Kadınları yükselten şey de bence onun, bunun şunun söylediği bir şey değil. Kendini nasıl gördüğü ve hissettiğidir. Ben pilates yaparak kendimi iyi, güzel ve bakımlı hissediyorum. Onlara da tavsiyem bu olur tabii ki. Spor yaparak, kendine bakarak, kendinle ilgilenerek, hem sağlıklarına hem de içsel huzurlarına ve mutluluklarına çok büyük katkı sağlayabilirler. Hem kendilerini beğenirler, hem sağlıkları daha iyi olduğu için o içsel motivasyonu kendilerinde bularak daha çok spor yapmak isterler. Bu emin olunki hayatlarına direkt etki eder. Yani bu böyle şey, domino gibi, birbirine zincir şeklinde bağlı, siz mutlu olursanız kendinizi iyi hissederseniz, çevrenize de mutluluk saçarsınız.

O yüzden ben şahsen kendi mutluluğumu önemsiyorum. Çünkü ben mutlu olduğumda insanları da mutlu ettiğimin farkındayım. Diğer kadınlara da önereceğim şey, sağlıkları ve kendi mutlulukları için hayatlarından sporu eksik etmesinler.