Pilates Mi, Yoga Mı?

BIR Pilates Kampanya

Pilates ve Yoga Arasındaki Farklılıklar Neler?
Hangisi Sizin için Daha Uygun?

Pilates ve Yoga, vücut ağırlığı direncini kullanmaya odaklanan egzersizlerdir. Faydaları çok geniş olmakla birlikte, her iki egzersiz de genel sağlığı artırarak daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmanızı sağlamayı amaçlıyor. Elbette diğer tüm spor dalları gibi, Pilates ve Yoga’da son yıllarda önemli ölçüde gelişti ve dünyanın dört bir yanındaki spor salonlarında ve stüdyolarda bulunan farklı varyasyonlarla, neredeyse herkesin rahatlıkla ulaşabildiği ve kendisi için bir egzersiz programı bulabildiği bir hale geldi.

Pilates ve Yoga arasında çok fazla geçiş olsada, ikisi birbirinden doğal olarak çok farklıdır. Pilates 20. yüzyılın başlarında bir Alman anatomist olan Joseph Pilates tarafından tasarlanan belirli bir fiziksel sistemdir. Yoga ise, eski Hindistan’dan gelen bütünsel ve ruhsal bir disiplindir.

Pilates ve Yoga yapanlara baktığınızda sanki her ikisi de benzer egzersizler sunuyor gibi de görünebilir, ancak her ikisinin de kendine özgü farklıklıkları bulunmaktadır. Bu farklılıklardan bahsetmeden önce herhangi bir egzersizde olduğu gibi, uygun formun çok önemli olduğunu söylemeliyiz. Bu sebeple, fiziksel sınırlamaları olanlar için antrenman programlarında kesinlikle değişiklikler yapılmalıdır.

Pilates’in amacı, kasları düzgün bir şekilde geliştirmektir. Pilates, kasları harekete geçirerek, denge yoluyla bir postüral farkındalık duygusu yaratırken, nefes kontrolü ile yavaş, kesin, kuvvet egzersizleri yapmayı içerir.

Yoga’nın amacı ise nefese odaklanırken fiziksel pozları tutup ilerleterek zihin ve bedenle derinden bağlantı kurmaktır. Yoga, öncelikle ruhsal alana yönelim gösterirken, 1900’lerden itibaren daha fazla fiziksel poz içerecek şekilde gelişmiştir.

Pilates Nedir? Pilates kim tarafından bulundu?
Pilates’in faydaları nelerdir? Pilates Nelere İyi Gelir?
Pilates Kilo Verdirir mi? Pilates Zayıflatır mı?

Pilates, I. Dünya Savaşı’nın sonunda Joseph Pilates tarafından geliştirildi. Öncelikle yaralı askerlerin rehabilitasyonu için kullanıldı. Pilates, yöntemini 1923’te Amerika Birleşik Devletleri’ne getirdi ve yaklaşımını geliştirmek için yıllarını harcadı.

Pilates yaparak aşağıdaki konularda sağlığınıza destek olabilirsiniz:

  • kas gücünü ve dayanıklılığını artırmak
  • esnekliği ve duruşu geliştirmek
  • daha iyi bir vücut dengesine ulaşmak
  • eklem ağrılarını azaltmak

Pilates, sırt ve merkezdeki önemli dengeleyici kasların kullanılmasını gerektiren küçük hareketlere odaklanır. Her egzersizde, temel kasların kasılmasını başlatan, kontrollü bir nefesle başlamaya güçlü bir vurgu vardır. Pilates bir mat üzerinde veya özel ekipman (Reformer) üzerinde yapılabilir. Ekipman, direnç sağlamak için yalnızca yayları, kolları ve kendi vücut ağırlığınızı kullandığından benzersizdir.

Pilates daha iyi bir vücut ve kas kabiliyetine kavuşmak dışında, medikal olarak da belirli hastalıkların ve rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Kanıtlar, Pilates’in aşağıdaki rahatsızlıklara sahip olan kişilere, faydalı olabileceğini göstermektedir:

  • artrit
  • idrarını tutamamak
  • solunum koşulları
  • eklem yaralanmaları
  • sırt ağrısı

Reformer Pilates nedir? Neden Çok Popüler?
Reformer’ın farkı nedir?

Reformer Pilates, mat tabanlı Pilates’e benzer ancak çok farklıdır. Reformer Pilates, Pilates reformer makinesi kullanılarak yapılır ve makinenin bir parçasını oluşturan yayların kullanılmasıyla Pilates egzersizlerine direnç kattığı için genellikle mat tabanlı Pilates’ten daha yoğun ve dinamiktir.

Reformer Pilates, mevcut egzersizlerde çok daha fazla çeşitlilik sağlayar. Bu yönüyle, mat üzerinde yapılan Pilates’ten daha üstündür. Egzersizler genellikle kasları oluşturmak ve güçlendirmek için ideal olan ve eklemler boyunca stabiliteyi artıran geniş bir hareket aralığına odaklanır. Böylece Reformer Pilates vücudunuzda çok daha fazla alan üzerinde çalışır. Mat üzerinde yapılan Pilates sadece ana kaslara odaklanabilirken, Reformer, tüm vücudunuz ile birlikte ayrıca kolların ve bacakların çevresel kaslarını da çalıştırır.

BIR Pilates kurucusu ve deneyimli Pilates eğitmeni Aylin İslami, Pilates ile ilgili şunları söylüyor; “Pilates ile tanıştığım ilk gün büyük bir heyecan içersindeydim, Pilates sayesinde vücudumun sınırlarını keşfettim, fiziksel değişimim ruhsal değişimimle birleşince bütünsel olarak yenilenmiş ve tazelenmiş hissettim. Pilates benim için bir terapi aracı, ruhuma iyi gelen bir egzersiz metodu oldu. Pilates vücudun zihni şaşırttığı yerdir; sen zihninde bu hareketi yapamam diye düşünürken vücudun çoktan harekete geçmiştir ve kontrolü ele almıştır. Pilates seni kanatlandırır hafifletir ve güçlendirir.

Yoga Nedir, Yoga kim tarafından bulundu?
Yoga’nın faydaları nelerdir? Yoga Nelere İyi Gelir?

Yoganın kesin kökenleri bilinmemekle birlikte, en azından son 3000 yıldır varlığını sürdürdüğü çeşitli kaynaklarca ispatlanmıştır. Yoganın kökleri Şamanizm, Budizm ve diğer Doğu dinlerinde bulunur. Beş inanç etrafında toplanmıştır:

  1. uygun gevşeme
  2. nefes almak
  3. diyet
  4. pozitif düşünme
  5. meditasyon

Farkındalık ve derin nefes alma, bir yoga pratiğinin temel özellikleridir. Birçok farklı yoga türü olmasına rağmen, çoğu sınıfta çeşitli pozlar tutmak ve farklı hareket serilerinden geçmek standarttır. Yoga, bir zihin-beden zindeliği biçimi olarak görülebilir. Fiziksel aktivite ve dikkatli odaklanmayı birleştirir. Bu, nefese ve enerjiye artan bir farkındalık getirir.

BIR Pilates’in deneyimli eğitmenlerinden Sevgi Köse, Yoga ile ilgili şunları söylüyor; “Yoga ile tanışmam hayatımda tam olarak ihtiyacımın ne olduğunu anlamamı sağladı.Hayatımın sonuna kadar benim ile var olabilecek bir şey bulmuştum. Hem bedenimi tanımamı hemde içsel yolculuğumu bulmamı sağladı. Akabinde eğitimlere katılarak kendimi geliştirmek ve etrafımdaki ihtiyacı olan herkese öğretmek istedim. Aldığım bu eğitimlerle birlikte yoga sayesinde içsel ve fiziksel anlamda ciddi değişimler yaşadım. Zihnimi sakinleştirip, sadece içe dönebildiğimde ihtiyacım olanı buldum ve hayatımın merkezine yerleştirmek için gayret gösterdim. Tüm evrene en ufak dahi olsa bir ışık ve sevgi verebilme çabası içimde var olanı , gerçeği , özümü bulmamı sağladı.

Yoganın faydaları kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Fiziksel ve zihinsel faydalarına ek olarak, yoganın aşağıdakiler de dahil olmak üzere tıbbi sorunlar için de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir:

  • endişe
  • depresyon
  • multipl skleroz
  • artrit
  • solunum koşulları
  • yüksek kan basıncı
  • kronik ağrı
  • 2 tip diyabet

Pilates ve Yoga’nın Benzerlikleri Nelerdir?

Günümüz uygulamalarına baktığımızda, Pilates ve Yoga, vücudu güçlendirmek, stresi azaltmak, esneklik, kontrol ve dayanıklılık geliştirmeye kadar sayısız sağlığa iyi gelen yararları ile bilinmektedir. Her iki disiplinin de sayısız farklı yorumu vardır (ve bir kişinin denge dersi başka bir kişinin kardiyo çalışması olabilir), ancak her ikisini de birbirine bağlayan en önemli nokta nefes çalışmasıdır.

Hem Pilates hem de Yoga az ekipmanla veya ekipmansız yapılabilir. Sadece bir mat ve istenirse bir blok veya bir Pilates halkası gibi birkaç ek destek ile her iki spor dalını da deneyimleyebilirsiniz.

Her ikisi de egzersiz sırasında nefesi doğru kullanmaya odaklanır ve diyafram nefesini veya karnın derinliklerine nefes almayı vurgular.

Hem Pilates hem de Yoga zihinsel odaklanma gerektirir ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca tamamen kişiye göre, farklı zindelik ve güç seviyelerine göre uyarlanabilirler.

Pilates mi Yoga mı: Hangisi daha iyi?

Pilates ve Yoga harika egzersizlerdir. Bir sağlık durumunuz varsa, sizin için en iyi olanı belirlemek için bir eğitmene danışabilirsiniz.

Pilates, düşük etkili egzersizler ve ince hareketler nedeniyle yaşlı yetişkinler veya yaralanmalardan kurtulanlar için harika bir egzersiz olabilir. Pilatesin birçok formu vardır. Aralarındaki temel fark, kullanılan ekipmanın türüdür.

Ekipmana dayalı antrenmanlar, mat sınıfındakiyle aynı hareketlerin çoğunu kullanır, ancak daha fazla dirençle. Mat Pilates birçok insan için harikadır, ancak hareket kabiliyeti azalmış veya temel gücü zayıf olanlar için daha zorlayıcı olabilir.

Pilates egzersizleri kişiye göre değiştirilebilir, ancak egzersizlerin uygun şekilde öğretilmesi ve yapılması yaralanmaları önlemek için çok önemlidir.

Yoganın birçok türü, özellikle omurga, kalçalar ve bilekler olmak üzere eklemlerin önemli ölçüde esnekliğini ve hareketliliğini gerektirir. Çoğu poz değiştirilebilir olsa da, ciddi kısıtlamaları veya ağrıları olan bir kişi daha ileri sınıflarda takip etmekte zorlanabilir.

Restoratif yoga, akro yoga ve sandalye yogası dahil olmak üzere birçok farklı yoga stili vardır. Vücudunuz için en iyi olanı bulmak anahtardır.

Uyarılar

Pilates ve Yoga’yı bir eğitmene danışmadan kendi başınıza yapmanız kesinlikle önerilmez.

Özellikle, Sırt veya boyun ağrısı çekiyorsanız veya solunum problemleriniz varsa egzersizlerin size göre uyarlanması gerekmektedir. Bu ancak bir eğitmen ile çalıştığınızda mümkün olabilmektedir. Hamileyseniz veya başka fiziksel kısıtlamalarınız varsa Pilates veya Yoga denemeden önce doktorunuzla konuşun.

Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce daima sertifikalı bir eğitmene danışın. Bir sınıfa girmeden veya bir antrenman videosunu izlemeden önce özel ders almayı düşünebilirsiniz. Yanlış form veya kendinizi sınırlarınızı aşmak yaralanmalara neden olabilir.

Sonraki adımlar

Pilates ve Yoga, haftalık egzersiz rutininize harika eklemelerdir. Şunları arıyorsanız, bu antrenmanlar hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır:

  • uzun, yağsız kaslar oluşturun
  • esnekliğinizi artırın
  • zihinsel netlik kazanmak
  • temel kararlılığınızı geliştirin

Katkıda bulunun

Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi aşağıda bulunan yorum bölümü sayesinde bize yazın. Bu sayede bu yazıya katkıda bulunabilir ve deneyimlerinizden herkesin faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PROGRAMINI SEÇ

VÜCUDUNU ŞEKİLLENDİR

8 DERS

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

16 DERS

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

8 mİ YOKSA 16 MI?

KARARSIZ MI
KALDINIZ?

TALEP GÖNDERİN

YARDIMCI OLMAK İÇİN
SİZİ ARAYALIM

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

1980₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

7300₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

YILBAŞI KAMPANYASI ÖZEL PAKET

20+4 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

5200₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

BİZE YAZIN

SİZİ ARAYALIM

Aşağıdaki formu doldurarak bizlere dilediğiniz konuyu aktarabilirsiniz.