Pilates Mi, Fitness Mı?

Pilates Fitness Hangisi

Pilates ve Fitness Arasındaki Farklılıklar Neler?
Hangisi Sizin için Daha Uygun?

Sağlıklı yaşam endüstrisinde farklı antrenman yöntemleri ortaya çıkana kadar, fitness diye belirttiğimiz spor salonunda egzersiz yapmak formda kalmanın en yaygın yoluydu. Eminiz sizlerde daha önce bir spor salonu üyeliği yaptınız ve bu konuda bir fikriniz var. Ancak, artık kendinizi sağlıklı tutmanın birden fazla yolu var ve Pilates dünya genelinde sağlıklı bir vücut için en iyi alternatiflerden biri olarak görülüyor.

Klasik bir spor salonu egzersizi yapmayı burada bir kez daha beraber hatırlayalım; içeri girer ve antrenmanınıza direkt başlarsınız. Büyük ihtimalle önce bir koşu bandında ısınacaksınız, biraz ağırlık kaldıracaksınız, belkide daha fazla kardiyo antrenmanı yapacaksınız ve en son mutlaka esneme yapacaksınız. Bir de antrenman süreleri göz önüne alındığında herkesin kendi bir hızı vardır. Kimisi 30 dakikada kimisi ise 2 saatte spor salonu antrenmanını bitirebilir.

Pilates derslerinde ise, seanslarınız boyunca bir eğitmen tarafından yönlendirileceksiniz. Bundan sonra hangi egzersizi yapacağınıza karar vermenize gerek yok. Seans 45 ila 60 dakika arasında olacaktır. Kolay bir ısınma ve esneme, kuvvet çalışması ve nefes egzersizlerini içeren tüm vücut rutininden oluşacaktır. Yani spor salonundaki gibi bugün hangi kas grubunu çalıştırsam veya acaba kardiyo mu yapsam gibi bir durum söz konusu değildir. Pilates yaparken tüm vücudunuz hatta daha önce farkına varmadığınız kaslarınız bile aktif olarak çalışır.

Bu ana farkı gözeterek, eğer antrenmanlarınızda tam bağımsızlık istiyorsanız, spor salonunda fitness yapmak sizin için bir tercih olabilir. Ancak bir eğitmen eşliğinde vücudunuzun tamamına odaklanmak için Pilates dersleri harika bir seçenek olacaktır. Tek seansta gücünüz, esnekliğiniz, kardiyovasküler kondisyonunuz ve nefes almanız üzerinde çalışabilirsiniz. Bu durumda, spor salonuna gitmeye kıyasla vücudunuz üzerinde daha verimli bir çalışma sağlarsınız. Ayrıca Pilates’in düşük etkili doğası, yeni başlayanlar veya yaralanmalardan kurtulanlar için çok uygundur. Yani her yaşta ve durumda Pilates yapabilirsiniz.

Pilates ve Fitness arasında karar vermek için en önemli soru: Ne tür egzersizler yapıyorsunuz?

Hedeflerinizin ne olduğuna, hangi makinenin mevcut olduğuna veya egzersiz yapma deneyiminize bağlı olarak, fitness deneyiminiz çok farklı olabilir. Genel olarak, spor salonundaki egzersizleri beş türe ayırabiliriz:

  • kardiyo egzersizi
  • ağırlıklar ile kuvvet antrenmanı
  • vücut ağırlığı egzersizi
  • tek bir kas grubuna yönelik antrenman
  • esneklik çalışması

Spor salonundaki egzersizleriniz, belirli vücut bölümlerini (izolasyon antrenmanı) veya aynı anda tüm vücudu veya birkaç vücut bölümünü çalıştırmak üzere hedeflenebilir. Bu durumda tüm kas gruplarınızı çalıştırmak için yüzlerce farklı hareket ve ekipman kombinasyonunu bilmeniz ve uygulamanız gerekmektedir.

Pilates derslerinde ise sadece Pilates egzersizleri yaparsınız. Yapabileceğiniz yüzlerce Pilates egzersizi olmasına rağmen, bu egzersizlerin çoğu kuvvet çalışması, esneklik ve nefes almanın birleşimidir. Belirli bir vücut bölümünü çalıştırmak için izole edilmiş bir Pilates egzersizi bulmak çok nadirdir. Buna ek olarak, Pilates yöntemi, hareketi hassas bir şekilde yapmaya odaklanmıştır, bu nedenle formunuz ve genel vücut farkındalığınız zamanla inanılmaz şekilde gelişecektir.

Pilates egzersizleri ile aynı anda birden fazla bileşeni çalıştırdığınız için, zaman ve etkinlik açısından daha verimlidir. Pilates ile tüm kas gruplarınızı eş zamanlı çalıştırabilmek dışında, nefesinizi, esnekliğinizi ve gücünüzü de geliştirirsiniz.

Esneklik için hangisi daha iyi? Pilates mi, Fitness mı ?

Pilates Fitness Esneklik

Esneklik, bir eklemin veya bir dizi eklemin sınırsız, ağrısız hareket açıklığı boyunca hareket etme yeteneğidir. Esneklik kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterse de, eklem ve toplam vücut sağlığını korumak için minimum aralıklar gereklidir.

Doğru şekilde nasıl gerileceğinizi biliyorsanız ve kardiyo ile ağırlık antrenmanınızdan sonra hala biraz zamanınız varsa, spor salonundaki esnekliğinizi bir nebze artırabilirsiniz. Ancak bu esnekliğinizin gerçek kapasitesine ulaşmasını sağlamak için yeterli bir çaba olmayacaktır.

Pilates ise, doğası gereği, yapılan egzersizler içerisinde yerleşik bir esneklik unsuruna sahiptir. Herhangi bir noktada bir Pilates hareketi yapıyorsanız, aslında her zaman biraz daha esnek olmak için çalışıyorsunuz demektir. Düzenli uygulama ile Pilates egzersizleri sadece ağrıları hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda sabahları çoraplarınızı giymekten günün sonunda sandalyenizden kalkmaya kadar her hareketi daha kolay hissettirir.

Pilates yaparak aşağıdaki konularda da sağlığınıza destek olabilirsiniz:

  • kas gücünü ve dayanıklılığını artırmak
  • esnekliği ve duruşu geliştirmek
  • daha iyi bir vücut dengesine ulaşmak
  • eklem ağrılarını azaltmak

Kilo kaybı için Pilates ve Fitness

Pilates Fitness Kilo Kaybı

Fiziksel aktivite ile birlikte kalori açığı vermek, kilo kaybını en temel tetikleyen unsurdur. Kalori açığı, kişinin bir gün veya hafta boyunca vücut ağırlığını korumak için ihtiyaç duyduğu kalori miktarından daha azını alarak, zamanla kilo kaybetmesi olarak özetlenebilir.

Elbette sizlerin de tahmin edebileceği gibi, aktif ve içerisinde spor olan bir kişi çok daha kolay bir şekilde kilo vermeye sebep olan, kalori açığını oluşturabilecektir.

Konuya fitness tarafından bakacak olursak; spor salonunda yapabileceğiniz çeşitli egzersizler ve antrenmanınızın yoğunluğu ile süresini kontrol edebilmeniz kilo verme hedefinizde büyük bir yol oynayabilir. Kilo kaybı için etkili egzersizleri daha fazla tekrar yapmak ve/veya kalori yakmak için koşu bandında daha fazla vakit geçirmek gibi aktiviteler özellikle bu konuda size büyük destek olacaktır. Koşu bandı dışında eliptik, kürek makinesi ve kardiyovasküler antrenmana özel diğer ekipman türleri üzerinde çalışmak da yine spor salonunda bulabileceğiniz aktiviteler arasındadır.

Pilates’te ise egzersizler kesintisiz olarak yapılır ise, bu da kardiyovasküler kondisyonunuzu zorlayacaktır. Ancak, sadece Pilates yapıyorsanız, kilo kaybı için etkili olabilecek kalori yakımı sadece Pilates egzersizleriyle sınırlı olacaktır. Elbette yine de eğitmeninizin size önerdiği egzersizlerin yoğunluğu ve çeşitliliği kalori kaybetmenize yardımcı olsa da, ders süresi her zaman yakabileceğiniz kalorileri sınırlayacaktır.

Eğer spor ile ilişkinizi sadece Pilates antrenmanları ile sınırlandırırsanız, spor salonunda egzersiz yapmak, sadece Pilates antrenmanına kıyasla, kilo vermek özelinde daha üstün olacaktır.

Pilates ve Fitness Beraber Yapılabilir mi?

Henüz tahmin etmediyseniz, Pilates ve Fitness birlikte harika bir şekilde çalışabilir!

Fitness yaparak, kemik ve kas yoğunluğunuzu arttırır, üzerine de kardiyo antrenmanları ile kendinizi dinç ve zinde tutarsınız. Pilates ile bu rutininizi birleştirdiğinizde, vücut farkındalığınızı geliştirebilir, çalıştıramadığınız kas gruplarınızı çalıştırır ve en önemlisi vücut dengeniz ve esnekliğiniz ile ilgili büyük bir gelişim kaydedersiniz. Pilates ayrıca, fitness yaparken yaralanmalardan kaçınmanıza ve daha hızlı iyileşmenize de yardımcı olur.

Sadece bu değil, Pilates ile merdiven çıkmak veya bir çocuğu almak için diz çökmek gibi günlük hareketlerde de kendinize avantaj sağlarsınız. Bu nedenle, daha fazla kas ve güç elde etmek için fitness yapmak harika olsa da, fonksiyonel hareketleriniz için de Pilates antrenmanları yapmak önemlidir.

BIR Pilates kurucusu ve deneyimli Pilates eğitmeni Aylin İslami, Pilates ve Fitness ile ilgili şunları söylüyor; “Egzersizde vücudu şaşırtıp daha etkin sonuç almak adına çeşitlilik şart! Elbette, Pilates gönlümün sultanı. Ancak, haftalık egzersiz programına mutlaka Fitness da dahil edilmelidir. Pilates ve Fitness farklı kas grubu ve kas yüzeyleri çalıştırdıkları için, görsel olarak da, beni tatmin eden bir sonuç elde ediyorum.“

Uyarılar

Pilatesi ve spor salonuda yapılacak ağır antrenmanları bir eğitmene danışmadan kendi başınıza yapmanız kesinlikle önerilmez.

Özellikle, Sırt veya boyun ağrısı çekiyorsanız veya solunum problemleriniz varsa egzersizlerin size göre uyarlanması gerekmektedir. Bu ancak bir eğitmen ile çalıştığınızda mümkün olabilmektedir. Hamileyseniz veya başka fiziksel kısıtlamalarınız varsa Pilates veya herhangi bir başka dalda egzersiz denemeden önce doktorunuzla konuşun.

Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce daima sertifikalı bir eğitmene danışın. Bir sınıfa girmeden veya bir antrenman videosunu izlemeden önce, özel ders almayı düşünebilirsiniz. Yanlış form veya kendini sınırlarınızı aşmayı denemeniz yaralanmalara neden olabilir.

Sonraki adımlar

Bir spor salonunda fitness yapıyor bile olsanız, Pilates, haftalık egzersiz rutininize harika bir eklemedir. Şunları arıyorsanız;

  • uzun, yağsız kaslar oluşturmak
  • esnekliğinizi artırmak
  • basit yaralanmaları bertaraf etmek
  • eklem ağrılarını azaltmak
  • postürünüzü düzeltmek
  • vücut dengenizi sağlamak

Pilates egzersizleri hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PROGRAMINI SEÇ

VÜCUDUNU ŞEKİLLENDİR

8 DERS

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

16 DERS

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

8 mİ YOKSA 16 MI?

KARARSIZ MI
KALDINIZ?

TALEP GÖNDERİN

YARDIMCI OLMAK İÇİN
SİZİ ARAYALIM

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

1980₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

7300₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

YILBAŞI KAMPANYASI ÖZEL PAKET

20+4 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

5200₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

BİZE YAZIN

SİZİ ARAYALIM

Aşağıdaki formu doldurarak bizlere dilediğiniz konuyu aktarabilirsiniz.