Pilates Boyunuzu Uzatır Mı?

Pilates ile Boy Uzatmak

Kim güzel ve uzun boylu olmak istemez ki? Hepimiz bunun olmasını istiyoruz! Boy, bir bireyin kişiliğini geliştirmede çok önemli bir rol oynar. Peki herkesin sıklıkla bizlere soruduğu malum soruyu biz de soralım, Pilates boyunuzu uzatabilir mi?

Pilates, sağlığa birçok faydasıyla bilinirken, birçok insan boylarını uzatmalarına da yardımcı olup olamayacağını merak ediyor. Pilates, bağlar ve fasya (bağ dokusu) dahil olmak üzere kasları, kemikleri ve diğer dokuları etkileyen hareketler ve pozlar sunar. Vücudunuzu hareket ettirdiğinizde ve esnettiğinizde bunların hepsi kullanılır. Pilates ile boyunuzu uzatıp uzatamayacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Boyunuzu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Gerçek şu ki, boyunuz öncelikle genetiğiniz ve vücudunuzda üretilen büyüme hormonu miktarı tarafından belirlenir. Pilates genetiğinizi değiştiremez veya büyüme hormonu üretimini artırmaz, ama… duruşunuzu iyileştirerek daha uzun görünmenize yardımcı olabilir.

Boyunuzu en üst düzeye çıkarmak için iyi bir duruş şarttır. İyi bir duruşunuz olduğunda, dik durur, omurganızı hizalar ve daha güvenli görünürsünüz. Pilates, omurganızı destekleyen kaslar olan çekirdek kasları güçlendirmek için harika bir egzersizdir. Ayrıca duruşunuzu iyileştirmeye yardımcı olabilecek kalça ve sırt kaslarınızı esnetmeye de odaklanır. Duruşunuzu iyileştirerek, Pilates ile daha uzun ve daha güvenli görünebilirsiniz.

Pilates ile Boy Uzatmak

Pilates Uzun Görünmenize Nasıl Yardım Ediyor?

Hem Pilates hem de kayropraktik alanındaki uzmanlara göre cevap -teknik olarak- hiç kimse bir tür ameliyat olmadan kaslarını fiziksel olarak uzatamaz. Pilates aynı anda esneme, rotasyon ve ekstansiyon üzerinde çalışsa da, omurlar arasında küçük bir ek boşluk yaratmaktan fazlasını yapamaz ve bu boy uzunluğunda bir fark yaratmak için yeterli değildir.


Kısacası uzmanlar hiç bir egzersizin kemiklerinizi uzatamayacağını bunun ancak ameliyat ile olabileceğini söylüyor. Aynı uzmanlar, masa başında oturmaktan veya bilgisayar başında kambur durmaktan kaynaklanan kötü duruşun insanları gerçekte olduğundan daha kısa gösterebileceğinin de altını çiziyorlar. Pilates, insanların aslında uzamamış olsalar bile daha uzun görünmelerini sağlayacak şekilde duruş sorunlarını düzeltmesiyle hayatınızda fark yaratan bir egzersizdir.

Pilates, duruşunuzu düzelterek daha dik durmanızı sağlar ve daha uzun görünmenize büyük etkisi olur. Ayrıca doğru hizalama yoluyla omurga hasarını önleyebilir ve hatta tersine çevirebilir ve bazen yaşla birlikte omurların sıkışması ve sırtın hafifçe kamburlaşması nedeniyle oluşan büzülmeyi önleyebilir.
Daha uzun durduğunuzda, etki neredeyse boyunuzun uzamasıyla aynıdır. Doğru duruşa sahip olmak aynı zamanda daha uzun ve daha zayıf görünmenize, bükülmüş ve toplanmış bir görünüm yerine temiz, uzun hatlara sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Pilates ile Boy Uzatmak

Boyumuz belirli bir zaman içerisinde kısalır mı?

Evet, boyumuz zaman içinde belirli bir ölçüde kısalabilir. Bunun nedeni, omurga diskleri arasındaki sıvının azalması ve omurga kemiklerindeki yoğunluk kaybıdır.

Omurga diskleri, omurganın esnekliğini ve şok emme özelliklerini korumak için tasarlanmıştır. Bu diskler, bir sıvı dolu yastık gibi çalışarak omurlar arasındaki basıncı azaltır. Ancak, zamanla disklerdeki sıvı miktarı azalır ve diskler daha ince hale gelir. Bu da omurların birbirine yaklaşmasına neden olur ve boyumuzun birkaç santimetre kadar kısalmasına yol açabilir.

Bununla birlikte, herkesin boyu farklıdır ve yaşa, genetiğe ve yaşam tarzına bağlı olarak farklı faktörler boyunuzun ne kadar kısaldığını etkileyebilir. Örneğin, sigara içmek ve düşük kalsiyum alımı gibi faktörler, omurga sağlığına zarar verebilir ve boy kaybını hızlandırabilir.

Pilates yapan kişi duruşunun dik durmasını sağlayan kasları hem çalıştırarak, hem de güçlendirerek duruş bozukluğunu düzeltebilir. Bu sayede duruş dikleşir ve boy önceki durumuna nazaran daha uzun görünmeye başlar.

BIR Pilates kurucusu ve deneyimli Pilates eğitmeni Aylin İslami, Pilates ile daha uzun görünmeniz ve boyunuzu korumanız ile ilgili şunları söylüyor; “Pilates yaparak daha uzun gözükmeniz mümkündür. Şunun altını bir kez daha çizmekte fayda var. Pilates ile omurların arası 2-3 cm açılıyor gibi bir durum yok. Tamamen ilgili kasların kuvvetlenmesi ile duruşun düzelmesi ve dikleşmesi söz konusudur. Bu durum eklemlere eşit yük binmesini de sağladığı için aynı zamanda eklem ağrıları da azalmaktadır.

Özellikle ileri yaşlarda bu ağrıların azaldığını bireyler daha çok fark ediyor. Burada önemli nokta Pilates’i doğru şekilde uygulamaktır. Eğitimcilerin egzersizi çok iyi planlaması ve ticari kaygıya dayalı hareketlerden uzak durması her zaman daha büyük fayda sağlayacaktır.“

Özetlemek gerekirse…

Boy uzaması kemiklerin boydan yani vertikal olarak büyümesi anlamını taşır. Pilatesin kemiklerin boyu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmaz. Pilates yapmak suretiyle genetik kodlarla belirlenmiş olan boy uzunluğu ve kemiklerin uzama kabiliyeti değiştirilemez. Esasen pilates kemikler değil kas yapısı ve omurganın duruşu üzerine yoğunlaşmış olan bir egzersiz türüdür. Bu egzersiz sayesinde vücudun her bir bölümü ve her bir kas ayrı ayrı çalıştırılabilir. Kaslar pilates hareketleri ile esnetilir, omurga rahatlatılır, duruş bozuklukları giderilir. Kişi daha dik durur. Bu sayede de yapılan egzersizler sonucunda kaslara doğrudan kemiklere de dolaylı yoldan müdahale edilmiş olur. Bu da bazı kişilerde pilates yapmak suretiyle boy uzamasının görüldüğü şeklinde yanlış bir algı oluşmasına neden olur.

Pilates yapan bir kişinin hem duruş bozukluğu giderilir hem de uzun boylu görünebilir. Eklemlerde görülen ağrılar azaltılır. Öte yandan gelişim çağında olan bireylerin sağlıklı bir uzaması için pilates hareketleri yapması önerilmektedir. Pilates sayesinde duruş bozuklukları genç yaşlardan itibaren engellenebilir.

Uyarılar

Pilates’i bir eğitmene danışmadan kendi başınıza yapmanız kesinlikle önerilmez.

Özellikle, Sırt veya boyun ağrısı çekiyorsanız veya solunum problemleriniz varsa egzersizlerin size göre uyarlanması gerekmektedir. Bu ancak bir eğitmen ile çalıştığınızda mümkün olabilmektedir. Hamileyseniz veya başka fiziksel kısıtlamalarınız varsa Pilates’e başlamadan veya devam etmeden önce doktorunuzla konuşun.

Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce daima sertifikalı bir eğitmene danışın. Bir sınıfa girmeden veya bir antrenman videosunu izlemeden önce özel ders almayı düşünebilirsiniz. Yanlış form veya kendi sınırlarınızı aşmak yaralanmalara neden olabilir.

Sonraki adımlar

Pilates dik duruşunuzu desteklemek ve sizi daha uzun göstermek için harika bir spordur.
Şunları arıyorsanız, Pilates antrenmanları hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır:

  • dik ve güvenli duruş
  • esnekliğinizi artırmak
  • zihinsel netlik kazanmak
  • sırt ve boyun ağrılarınızdan kurtulmak

Katkıda bulunun

Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi aşağıda bulunan yorum bölümü sayesinde bize yazın. Bu sayede bu yazıya katkıda bulunabilir ve deneyimlerinizden herkesin faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PROGRAMINI SEÇ

VÜCUDUNU ŞEKİLLENDİR

8 DERS

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

16 DERS

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

8 mİ YOKSA 16 MI?

KARARSIZ MI
KALDINIZ?

TALEP GÖNDERİN

YARDIMCI OLMAK İÇİN
SİZİ ARAYALIM

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

1980₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

7300₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

YILBAŞI KAMPANYASI ÖZEL PAKET

20+4 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

5200₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

BİZE YAZIN

SİZİ ARAYALIM

Aşağıdaki formu doldurarak bizlere dilediğiniz konuyu aktarabilirsiniz.