Mat Pilates mi yoksa Reformer Pilates mi? Pilates yaparken hangi yöntemi tercih etmelisiniz?

Reformer Mat Pilates

Pilates’in ana kas gruplarının gücünü, esnekliği, hareketliliği, dengeyi ve kas tonusunu iyileştirdiği artık kanıtlanmış bir gerçektir. Ancak herkesin hem stüdyomuzda hem de dışarıda en çok yönelttiği sorulardan biri Pilates yaparken Mat mı yoksa Reformer mı kullanmak daha etkili? oluyor. Hem Mat hem de Reformer antrenmanları benzer faydalar sağladığından, birçok kişinin (hem Pilates’e yeni başlayanlar hem de düzenli devam edenler) mevcut hedefleri ve yetenekleri için hangi formun doğru olduğu konusunda kafalarının karışması aslında şaşırtıcı bir durum değil. Başlıca farklılıkların neler olduğunu ve hangisini seçmeniz gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Mat ve Reformer Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Neler?

Hem Mat hem de Reformer Pilates, ana kas gruplarınızın tamamına odaklanarak hem vücudunuzun dirençli olmasını hem de ayrı ayrı her bir kas grubunu güçlendirmek için faydalıdır. Her iki yöntem de sizi vücudunuzun güç merkezinden hareketleri başlatmanız için eğitir. Bu durum hemen günlük aktivitelerinize yansır ve daha önce zorlandığınız aktivitelerin kolaylaştığını farkedersiniz.

Mat üzerinde yaptığınız egzersizlerin benzerlerini Reformer üzerinde de gerçekleştirebilirsiniz. Ancak egzersizlerin oldukça farklı bir yapıda gerçekleştiğini hemen farkediyor olacaksınız. Mat üzerinde yapılan egzersizler için vücut, kendi ağırlığını kullanırken, Reformer ile yapılan egzersizler sırasında, makinenin bir parçasını oluşturan yaylar kullanılır. İşte bu yaylar Pilates egzersizlerine direnç katar.

Özetlemek gerekirse; bir Mat üzerinde çalışmak, herhangi bir dış yardım veya ekipman olmadan fiziksel sınırlamaları aşabileceğiniz bir ortam yaratır. Bu durum, herhangi bir yardım almadığınız için zaman içinde dengenizi ve kararlılığınızı daha iyi artırabilir.

Öte yandan, Reformer ile çalışmanız, egzersizleri doğru şekilde yapmanız açısından size daha fazla yardım sağlayabilir. Ayrıca, Reformer, direnci önemli ölçüde artırmak için yayların ve kasnakların ek avantajına sahiptir.

BIR Pilates kurucusu ve deneyimli Pilates eğitmeni Aylin İslami, Mat ve Reformer arasındaki tercih için şunları söylüyor; “

Pilatese yeni başlayan bireylerde kişideki farkındalığı oluşturmak adına Reformer çok iyi bir yardımcı ekipmandır, kişinin kas gücü ve kas kontrolü arttıkça Mat egzersizleri de programa dahil edilir. Aslında şunu söyleyebilirim, Reformer üzerinde bazı hareketleri kişiye yaptırabilmek için Mat egzersizleri şarttır. Mat üzerinde bir takım egzersizleri kişiye yaptırabilmek için de Reformer ile kişiyi hazırlamamız gerekebilir. Pilates söz konusu olduğunda Mat ve Reformer birbirini tamamlayan iki parçadır.“

Mat Pilates tam olarak nedir?

Mat üzerinde Pilates, Pilates’in en erişilebilir şeklidir ve yumuşak bir yüzey ve bir mat dışında hiçbir şey gerektirmez. Fiziksel olarak zorlu olsa da, egzersizler tüm zindelik seviyeleri ve yaşam aşamaları için sonsuz bir şekilde uyarlanabilir. Ancak, ileri düzey Mat üzerinde egzersizler, destekleyici bir ekipman olmadığı için sizi çok zorlayabilir. Bir ekipman yerine sadece Mat üzerinde Pilates yapmak heyecan verici veya zorlayıcı görünmese de, birçok kişi için sonuçlar (gelişmiş güç, duruş, çeviklik, esneklik, tonlanmış kaslar) sadece birkaç seans sonrasında görünür hale gelmektedir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki, mat üzerinde yapılan egzersizler, tüm Pilates egzersiz sisteminin temelidir. Genel olarak, Mat Pilates yaptığınızda, karnınızı, alt ve üst sırt kaslarınızı rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.

Mat üzerindeyken, vücut ağırlığınız yerçekimine karşı direnç sağlayarak antrenmanlarınızı birçok durumda daha zor hale getirir. Her hangi başka bir ekipmandan destek almadığınız için vücudunuzun tüm kontrolü sizdedir ve kendi kendinize meydan okumanız söz konusudur. Mat üzerinde yapılan Pilates, egzersizler sırasında kaslarınızı nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmeye vurgu yaptığı için yeni başlayanlar için harika bir seçenektir.

Reformer Pilates tam olarak nedir?

Reformer Pilates, Mat Pilates’e egzersiz tiplerine bakıldığında çok benzer ancak yapısal olarak çok farklıdır. Reformer adını verdiğimiz makine; kayar bir taşıyıcıya, kayışlara ve kasnaklara sahip dar bir yatağı andırır ve egzersizler sırasında size destek verir. Makinenin bir parçasını oluşturan yayların kullanılmasıyla Pilates egzersizlerine ayrıca direnç eklenir.

Reformer, mevcut egzersizlere çok daha fazla çeşitlilik sağlar. Egzersizler genellikle kasları oluşturmak ve güçlendirmek için ideal olan ve eklemler boyunca stabiliteyi artıran geniş bir hareket aralığına odaklanır. Böylece Reformer vücudunuzda çok daha fazla alan üzerinde çalışmanızı sağlar.

Ayrıca, Reformer, vücudun uygun forma girmesine yardımcı olarak vücut için bir destek sistemi görevi görür. Makinenin bir parçasını oluşturan yayları kullanarak Pilates egzersizlerinde direnci ayarlayabilirsiniz. Örnek olarak, daha büyük kas gruplarında güç oluşturmak için ekstra yaylar eklenebilir veya stabilize edici kaslara meydan okumak için daha düşük yaylar kullanılabilir. Bu durumda, antrenmanın zorluk seviyesi bir kişiden diğerine önemli ölçüde değişmektedir. Makinenin sağladığı bu özellik sayesinde, herhangi bir kişi (sınırlı bir hareket veya yaralanma aralığı olanlar dahil) egzersizleri güvenli bir şekilde tamamlayabilir.

Sadece bu kadar da değil, makine üzerindeki kasnak ve yay sisteminin oluşturduğu direnç sayesinde, aynı zamanda, mevcut egzersiz repertuarı Mat üzerinde yapılan Pilates’e göre çok daha fazla artırılmıştır. Elbete bu durum vücudunuzu çalıştırırken çok daha fazla çeşitlilik sağlar. Reformer üzerinde hemen hemen her pozisyonda çok basitten ileri seviyeye kadar hareketler gerçekleştirebilirsiniz. Reformer ayrıca, istenildiğinde, Mat üzerinde yapılan egzersizlerden daha zorlu bir güç ve dayanıklılık çalışması sunarak daha kısa sürede görünür sonuçlara yol açar.

Özetle

Pilates yaparken hem Mat hem de Reformer kullanabilirsiniz. Her ikisi de vücudunuza harika katkılar yapacaktır. Sağlık ile ilgili bir kısıtlamanız var ise, bu durumda sizin için en iyi olanı belirlemek için bir eğitmene danışabilirsiniz.

Reformer üzerinde yapılan antrenmanlar, Mat üzerinde yapılan hareketlerin çoğunu kullanır, ancak yayların yardımı ile daha fazla dirençle hareketleri yapma imkanınız olmaktadır. Mat üzerinde olmak kendi vücut ağırlığınızı dengelemeniz açısından harikadır, ancak hareket kabiliyeti azalmış veya temel gücü zayıf olanlar için destekleyen bir ekipman olmaması zorlayıcı olabilir.

Temel olarak, bir Reformer üzerinde bir Mat ile karşılaştırıldığında daha fazla egzersiz yapabilirsiniz ve size birçok farklı vücut pozisyonunda egzersiz yapma seçeneği sunar. Pilates egzersizleri rahatlıkla kişiye göre değiştirilebilir. Reformer yine bu doğrultuda daha fazla ve farklı posziyonlarda hareket imkanı sunacaktır.

Uyarılar

Pilates’i bir eğitmene danışmadan kendi başınıza yapmanız kesinlikle önerilmez.

Özellikle, Sırt veya boyun ağrısı çekiyorsanız veya solunum problemleriniz varsa egzersizlerin size göre uyarlanması gerekmektedir. Bu ancak bir eğitmen ile çalıştığınızda mümkün olabilmektedir. Hamileyseniz veya başka fiziksel kısıtlamalarınız varsa Pilates’e başlamadan veya devam etmeden önce doktorunuzla konuşun.

Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce daima sertifikalı bir eğitmene danışın. Bir sınıfa girmeden veya bir antrenman videosunu izlemeden önce özel ders almayı düşünebilirsiniz. Yanlış form veya kendi sınırlarınızı aşmak yaralanmalara neden olabilir.

Sonraki adımlar

Pilates gündelik yaşamınızda daha dinamik ve sağlıklı olmanız için harika bir spordur.
Şunları arıyorsanız, Pilates antrenmanları hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır:

  • uzun, yağsız kaslar oluşturun
  • esnekliğinizi artırın
  • zihinsel netlik kazanmak
  • temel kararlılığınızı geliştirin

Katkıda bulunun

Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi aşağıda bulunan yorum bölümü sayesinde bize yazın. Bu sayede bu yazıya katkıda bulunabilir ve deneyimlerinizden herkesin faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PROGRAMINI SEÇ

VÜCUDUNU ŞEKİLLENDİR

8 DERS

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

16 DERS

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

8 mİ YOKSA 16 MI?

KARARSIZ MI
KALDINIZ?

TALEP GÖNDERİN

YARDIMCI OLMAK İÇİN
SİZİ ARAYALIM

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

1980₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

7300₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

YILBAŞI KAMPANYASI ÖZEL PAKET

20+4 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

5200₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

BİZE YAZIN

SİZİ ARAYALIM

Aşağıdaki formu doldurarak bizlere dilediğiniz konuyu aktarabilirsiniz.