Kış aylarında Pilates yapmak neden vücudunuza iyi gelir?

BIR Pilates Kış Sezonu

Pilates’in tüm yıl boyunca yapmanın harika olduğunu söylemeye gerek yok, ancak birçok sporda olduğu gibi, havaların soğuduğu aylarda spor yapma isteğiniz azalacaktır. Sağlıklı ve hastalıklardan uzak bir kış sezonu için vücudunuzun spor alışkanlıklarını geliştirmek ve kendinizi aktif tutmak çok önemlidir.  İşte tam da burada Pilates’in, uzun bir kış mevsiminde vücudunuzu formda tutmaya yardımcı olmak için size nasıl destek olduğunu konuşacağız. Hem zihninizi güçlendiren ve hem de sizi kış aylarında yaza hazırlayan bir egzersiz, Pilates’in kışı aşan gücüne hoş geldiniz! Soğuk kış aylarının, nasıl Pilates ile, üstesinden geldiğimizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Soğuk Vücudumuzu Nasıl Etkiliyor?

Kış ayları bir çoğumuz için hastalıkların arttığı ve enerjimizin düştüğü zamanlardır. Büyük olasılıkla soğuk algınlığına yakalanmamız da kaçınılmaz oluyor. Ancak en önemlisi, hareketlilik konusunda motivasyonunumuzu yüksek tutmakda zorlanıyoruz. Bir de bize mi öyle geliyor yoksa kış insanı daha mı acıktırıyor? Üzerine bir de gün ışığının daha az olması ve yağmurun veya karın durmadığı günler eklenince, evlerimizde çok daha fazla kalma eğiliminde oluyoruz. Bunların hepsi, kışın ne kadar da çetin geçeceğinin habercisi gibi, oysaki hepimiz evden çıkıp biraz egzersiz yapmanın iyi bir fikir olduğunu biliyoruz. Ancak aksiyon alma zamanı geldiğinde bu hiç de kolay olmuyor! 

Motivasyonu Artırın, Stresi Azaltın

Kış ayları ile birlikte gün ışığının azaldığı ve havaların erkenden karardığını biliyoruz. İşte bu durum, çoğu zaman kişilerde mevsimsel depresyona (Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu) sebebiyet veriyor. Hareket etme isteğimiz azalıyor. Genelde günü iş dışında battaniye altında ve ev ortamında geçirmek istiyoruz. Bu durum bizi sadece formumuzdan değil aynı zamanda vücut ve beslenme sağlığımızdan da uzaklaştırıyor. Peki Pilates bize nasıl yardımcı oluyor? Pilates yaptığınızda salınan endorfinler ruh halinizi pozitif yönde destekler ve stres seviyeniz azalarak kendinizi iyi ve bütün hissedersiniz. Pilates sırasında nefesinize, kaslarınıza ve en önemlisi kendi vücut bütünlüğünüze odaklanırsınız. Bu kendini dinleme hali sizi mutlu hissettirme dışında, kendiniz için bir şey yapma hissini de ortaya çıkarır. İşte tam da bu nokta motivasyonunuz üzerinde pozitif bir kaçınılmaz olacaktır.

Sakatlanmaların Önüne Geçin

Kış ayları aktivitelerimiz ve onların sıklığı havaların soğuması ile azalır. Maalesef, bu durum kaslarımızın ve eklemlerimizin gerilmesine neden olarak bu bölgelerdeki hareketliliğin de ayrıca azalmasına yol açar. Bir bakıma kullanmadığınız kas gruplarınız kış uykusuna yatar diyebiliriz. Bu durum istenmeyen sakatlıklara davetiye çıkarmaktadır. Hiç ummadığınız bir anda, istemsiz bir ters hareket, hazır olmayan kas ve eklemlerinize yük bindirecektir.

Kış ayları boyunca Pilates egzersizleri ile vücudunuzu aynı bir mekanizma gibi iyi yağlanmış ve ısınmış halde tutabilirsiniz. Böylece kas ve eklem hareketliliğiniz sürdüğünden, istemsiz baskılara karşı vücudunuz daha esnek olacaktır. En önemlisi de sakatlanma riskinizi en aza indirmiş olacaksınız.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Soğuk algınlığı ve grip mevsimi ve yılın bu zamanlarında inanılmaz derecede yaygındır. Korkunç bir burun akıntısı, boğaz ağrısı ve hırıltılı öksürükten kaçınmak için alabileceğiniz tüm yardıma ihtiyacınız var. Düzenli egzersizin, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık sisteminizi güçlendirdiği kanıtlanmıştır.

Bakın uzmanların yapmış olduğu araştırmalarda, bağışıklık sisteminizi en iyi durumda tutmak için Pilatesin çok önemli bir fiziksel egzersiz olduğu kanıtlanmıştır. Pilates derslerinde yaptığınız çalışma, sağlam bir egzersiz yaparken güç, kontrol, denge ve dayanıklılık oluşturacaktır. Günün geri kalanında artık enerjinizi canlı tutabilirsiniz. Antrenmanlarınız sonrası beslenmenize özen göstermeyi de unutmayın.

BIR Pilates kurucusu ve deneyimli Pilates eğitmeni Aylin İslami, Kış aylarında Pilates’in size vereceği zindelik ve motivasyon ile ilgili şunları söylüyor; “Tabiki egzersizin yazı/kışı olmaz ama kış aylarında vücudun direncinin düşmemesi için egzersiz büyük önem taşıyor, sağlıklı beslenmek, düzenli uyku uyumak, vücudun ihtiyacı olan diğer takviye gıdalarını eksiltmemek de dikkat etmemiz gereken diğer hususlar. Kış aylarında özellikle eklem rahatsızlığı olan kişiler ( bel fıtığı, boyun fıtığı gibi) ağrılarının arttığını hissedebilirler. Bu durumda egzersiz rutinine ara vermeden devam etmek onların hayat kalitesini olumlu yönde arttıracaktır. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız pandemi döneminde de egzersiz yapmanın bağışıklığı güçlendirmedeki rolünü çok daha net gördük ve bu anlamda kasların gücü ve direncini arttırmak hayati önem taşımaktadır.“

Formunuzu Koruyun

Genellikle havaların sıcak olduğu aylarda yapmış olduğunuz egzersizlerin faydasını kış aylarında kaybediyoruz. Daha önceki başlıklarda da belirttiğimiz gibi daha az aktivite ile günlerimizi geçirme eğiliminde oluyoruz. Üzerine bir de açlığımızı yatıştırmakta zorlanıyoruz. İşte bu durum daha önceki tüm sıkı çalışmalarınızın düşmanıdır.

Formunuzu korumanın yegane yollarından birisi, temposu düşse bile, egzersizleri bırakmamaktadır. Daha önce hangi sporu yapıyor olursanız olun, Pilates, ana kas gruplarını güçlendirmeye odaklanmış egzersizlerle formunuzu kış aylarında korumanıza en büyük destekçi olacaktır.

Kilonuzun Kontrol Altında Tutun

Biliyoruz ve hepimiz yaşıyoruz bu durumu… Lezzetli pastalar, börekler ve televizyon karşısında yenilen abur cubur ziyafetler kış aylarında çok daha cezbedici olabiliyor. Ancak ve ancak egzersiz yapmaya devam ederek bu istemsiz alabileceğiniz ekstra kalorilerden kurtulabileceğinizi unutmayınız. Kış ayları her ne kadar sizin enerjinizi düşüren bir etkense, Pilates’te tam aksine sizin enerjinizi yükselten, kendinizi her daim iyi hissedeceğiniz bir egzersiz programı mevcuttur.

Kış sezonu boyunca düzenli Pilates egzersizleri yapmaya devam etmek, vücudunuza bu ekstra kalorileri yakmanın verimli bir yolunu sunarken, abartmadan da olsa kış menülerinin tadını çıkarmaya devam edebileceğiniz anlamına gelir.

Özetle

Pilates zihni odaklar ve sakinleştirir, aynı zamanda vücudu şekillendirir ve güçlendirir. Pilates dersi sırasında eğitmeniniz, zihniniz ve bedeniniz arasında pozitif ve sağlıklı bir ilişki kurmanıza yardımcı olacaktır. Pilates yapan birçok kişi genel ruh halinin iyileştiğini hemen fark eder. Bu kış yüzünüzü gülümsetmekte zorlanıyorsanız, enerjiniz düşükse ve daha önce Pilate yapmadıysanız, kesinlikle denemeye değer. Stüdyomuzun sıcak ve samimi ortamı sayesinde daha dersiniz başlamadan önce bile motivasyonunuz yerine gelecektir. 

Uyarılar

Pilates’i bir eğitmene danışmadan kendi başınıza yapmanız kesinlikle önerilmez.

Özellikle, Sırt veya boyun ağrısı çekiyorsanız veya solunum problemleriniz varsa egzersizlerin size göre uyarlanması gerekmektedir. Bu ancak bir eğitmen ile çalıştığınızda mümkün olabilmektedir. Hamileyseniz veya başka fiziksel kısıtlamalarınız varsa Pilates’e başlamadan veya devam etmeden önce doktorunuzla konuşun.

Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce daima sertifikalı bir eğitmene danışın. Bir sınıfa girmeden veya bir antrenman videosunu izlemeden önce özel ders almayı düşünebilirsiniz. Yanlış form veya kendi sınırlarınızı aşmak yaralanmalara neden olabilir.

Sonraki adımlar

Pilates gündelik yaşamınızda daha dinamik ve sağlıklı olmanız için harika bir spordur.
Şunları arıyorsanız, Pilates antrenmanları hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır:

  • uzun, yağsız kaslar oluşturun
  • esnekliğinizi artırın
  • zihinsel netlik kazanmak
  • temel kararlılığınızı geliştirin

Katkıda bulunun

Düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi aşağıda bulunan yorum bölümü sayesinde bize yazın. Bu sayede bu yazıya katkıda bulunabilir ve deneyimlerinizden herkesin faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

PROGRAMINI SEÇ

VÜCUDUNU ŞEKİLLENDİR

8 DERS

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

16 DERS

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16+1 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

8 mİ YOKSA 16 MI?

KARARSIZ MI
KALDINIZ?

TALEP GÖNDERİN

YARDIMCI OLMAK İÇİN
SİZİ ARAYALIM

PİLATESE BAŞLATAN
PAKET

8 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

1980₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

EN ÇOK SEVİLEN
PAKET

16 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

7300₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

YILBAŞI KAMPANYASI ÖZEL PAKET

20+4 DERSLİK PAKET

{İLK KEZ KATILIMDA
+1 DENEYİMLEME DERSİ}

5200₺ BAŞLAYAN FİYATLARLA

BİZE YAZIN

SİZİ ARAYALIM

Aşağıdaki formu doldurarak bizlere dilediğiniz konuyu aktarabilirsiniz.