PİLATES İLE GÜÇLÜ KADINLAR
HANDE ÖZÇELEBİ
İLE SÖYLEŞİ
32 Haftalık Hamile olan değerli üyemiz Hande Özçelebi ile samimi bir söyleşi gerçekleştirdik. Hamilelik sürecinde pilates ile ilgili düşüncelerini ve deneyimlerini samimiyetle bizlerle paylaştı.
MERHABA
BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Merhaba, ben Hande Özçelebi, 34 yaşındayım, diş hekimiyim, ortodonti uzmanıyım. Lisans eğitimimi Hacettepe’de tamamladım. Uzmanlığım ise Gazi Üniversitesi’nden. 10 senedir de ortodontist olarak hem eğitim hem de çalışma hayatıma devam ediyorum. Tam bir hayvanseverim, birisi kedi, birisi köpeğim olmak üzere iki tane evcil hayvanım var. Veee… şu an 32 haftalık hamileyim, bir oğlum olacak. Onun dışında spor yapmayı çok seviyorum.
SPOR KONUSUNU AÇALIM HEMEN, NASIL SPORLA ARANIZ?
6 yıldır zaten haftada en az 3-4 günü olmak üzere hatta zaman zaman daha da fazla olmak üzere pilates yapıyorum. Aynı stüdyoya devam ediyorum bu süreçte de, 6 senedir BIR Pilates’teyim. Daha öncesinde de farklı stüdyolarda 2-3 senelik yani nereden baksanız 9-10 senedir düzenli olarak spor yapmaya çalışıyorum. Çünkü, sağlıklı beslenme ve sağlık yaşam hayatımın içinde ve bunları dengeleyecek en önemli şeyin spor olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden sporuda hayatıma adapte etmeye çalışıyorum.
Bir de aslında spora başlama sebeplerim arasında bir migren hastası oluşum da vardır. Aynı zamanda hekimlik sebebiyle, işte boynumda fıtık vesaire, mesleki deformasyonlar kaynaklı durumlarda oldu.
O ZAMAN SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE Mİ PİLATES İLE TANIŞTINIZ?
Şöyle bir şeydi. Ben ilk spor yapmaya başladığımda normal klasik spor salonunda grup derslerine giriyordum, fitness çalışıyordum. Sonrasında şiddetli ağrılarım; boyun ağrıları, omuz ağrıları vesaire başlayınca biraz da migrenle de bu iş biraz artınca direkt doktora gittim. Boynumda 2 tane fıtık olduğunu öğrendim ve boyun kaslarımın hem diş hekimi olduğum için hem de fıtıkdan dolayı zayıf kaldığını anladım. Boyun, omuz kaslarımın ve kol kaslarımın kuvvetlenmesi gerekiyordu.
Hep aynı stabil duruyorsunuz. Kollar yukarıda çalışıyorsunuz. Doğal olarak hep omuzlarınız, boynunuz yoruluyor. O yüzden de kaslarımın daha kuvvetlenmesini sağlayacak bir sporla uğraşmam gerekiyordu ve bu da aletli pilates yapmaktı. Birebir bir hoca ile çalışmak, biraz biraz artık böyle daha çok popüler ve daha fazla göz önündeydi, bu arada yıl 2015, ve ben de hep böyle görüyordum ve istiyordum. Ama Ankara’da bana uygun bir stüdyo bulamıyordum.
Bir arkadaşımın vasıtasıyla Aylin Hoca ile tanıştım. Demo dersine geldim. Zaten demoyu yaptıktan sonra budur dedim ve o zamandan bu zamana da hiç bırakmadan devam ediyorum. 2015 yılından beri aletli pilates hayatımda!
HAMİLELİK
ŞU ANDA 32 HAFTALIK HAMİLESİNİZ VE PİLATES YAPMAYA DEVAM EDECEK MİSİNİZ?
Devam etmeyi düşünüyorum bundan sonraki süreçte de, çünkü dediğim gibi sağlığıma, ruhuma, çok iyi geliyor. Böyle gelemediğim zaman, yapamadığım zaman, bir pişmanlık hissediyorum. Yapamazsam sağlığımın bozulduğunu, duruşumun bozulduğunu fark ediyorum. Bana bu kadar iyi gelen bir şeyi bırakamam, bırakmıyorumda….
HAMİLE OLDUĞUNUZU ÖĞRENDİĞİNİZ ANDAN İTİBAREN NELER DEĞİŞTİ?
Hiç bir şey değişmedi desem çok mu farklı bir cevap olur. Aslında hiçbir şeyin değişmemesine çalıştım. Bu hamileliği böyle özel bir durum veya birçok insanın gördüğü gibi, toplumda hastalık gibi algılanan farklı bir süreç olarak değil de, bunu akışta yaşamayı ve hayatının içine normal bir şekilde dahil etmeyi uygun gördüm ve öyle yaşamayı tercih ettim. Böyle olduğunda da açıkçası hiç sorunsuz, şu ana kadar geçen bir süreç oldu. Tabii başta o ilk üç üç buçuk aylık süreçte değişimler çok radikal oldu. Beslenmeniz, enerji düşüklüğünüz, işte o mide bulantıları vesaire. Tabii ki hayatı bir miktar kısıtlayıcı şeyler olabiliyordu ama sonuçta bunu kendime dert edip niye böyle ahlanıp vahlanmak yerine ben bunu kabul edip geçici bir süreç belli bir süre sonra normale dönecek deyip hayatıma devam etmeyi tercih ettim. Aynı şekilde iş hayatıma devam ettim. Hiçbir kısıtlama yapmadan çalışma sürelerim ve çalıştığım yerlerle alakalı, kliniklerimle alakalı, hasta sayımla alakalı hiçbir azaltmaya gitmeden, yaptığım sporu tek bir hafta dahi aksatmadan yine haftada dört gün gelerek sadece birazcık şiddetini tabikide doğal olarak azaltarak bu şekilde devam ettim. Açıkçası COVID-19’a rağmen sosyal yaşantıma devam edebildiğim kadar devam ettim. Ev yaşantımda zaten, bizim biraz karmaşık bir yaşantımız var; kedi, köpek vesaireden dolayı, onlarla olan irtibatımda hiçbir değişiklik olmadı. Benim hayatımda bu anlamda şu ana kadar değişiklik olmadı açıkcası…
BİLİYORSUNUZ, HAMİLE OLAN KİŞİNİN DAHA ÇOK DİNLENMESİ İLE İLGİL ÜZERİNE BİR TOPLUMSAL ALGI VAR. NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Bende hiç öyle bir durum olmadı, zaten yapım gereği de böyle her işini kendi halleden, hiç başkasından bir talebi olmayan, yapabildiğim kadarını yapan birisiyimdir. Elbette ki eşim çok yardımcı birçok konuda, o olmasa belki bu süreci o kadar rahat atlatamazdım. Ama ben böyle hamileyim diyerek olayı dramatize etmenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Etmedim de zaten…
HAMİLEYKEN PİLATES YAPMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?
Hamile olduğumu öğrendiğimde doktoruma da zaten önce danıştıklarımdan birisi sporla ilgili kısmın ne olacağıydı. Bana söylediği şuydu. Çok uzun zamandır nisbeten profesyonele yakın devam ettiğim için bu spor yapma olayına, şiddetini azalt, eskisi kadar ağırlık kaldırma veya yüksek tempolu kardiyo gibi nabzı çok arttıracak aktiviteleri bırak, ama sen zaten bu işi çok uzun zamandır yapıyorsun, vücudun buna çok alışık, hayatından bunu hiç bir şekilde gerek yok. Sadece biraz daha somut, yoga, pilates gibi vücudunu daha çok esnetecek, hatta ve hatta doğuma yardımcı olacak bir hazırlıkla devam edebilirsin. Hiçbir şekilde kısıtlamaya gerek yok dedi. Bu tabii benim için geçerli olan bir durum belki, her doktorun hastasına tavsiyesi farklıdır ama biz böyle bir yolda ilerledik ve şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadım. Haftada iki gün yoga, iki gün pilates şeklinde hem güç kazanmak, hem de kalça esnekliğini artırarak doğuma hazırlık sürecine katkıda bulunmak için çalışıyorum. Bir yandan diş hekimi de olduğum için sırt ve boyun kaslarımı da kuvvetlendirmeye çalışmalıyım. Yani ona da yardımcı olacak, bel ve sırt ağrılarımı da azaltacak bir şeyler yapıp devam etmeyi uygun gördük.
DEĞİŞİM ve HEDEFLER
HAMİLELİK SÜRECİNİ DE GÖZ ÖNÜNE ALDIĞIMIZDA, PİLATES YAPMAK NE KADAR ZAMANINIZI ALIYOR?
Kendime aslında uzun zamandır ayırdığım en verimli süre, spor yaptığım süre… Bu benim vücudumun bir ihtiyacı, ruhumun bir ihtiyacı ve ben başka bir şeye vakit ayırmaktansa, vaktimi bu şekilde değerlendirmekten çok mutluyum.
Haftada 4 gün geliyorum. Her birinin birer saat olduğunu düşünürsek en azından 4 saat spor yapıyorum. Çünkü onun dışında geri kalan zamanlarda, işe gittiğim için bu yürüyüş mevzusu özellikle havalar da çok sıcak olunca, benim için çok kolay olmuyor. O yüzden böyle stüdyo ortamında daha rahat, daha keyifli spor yapmak benim için, yani o sporu bununla halletmek zaten çok daha kolay.
HAMİLELİK ÖNCESİ VE SONRASI DÖNEMLERİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDE, PİLATES İLE VÜCUDUNUZDA NASIL BİR DEĞİŞİM GÖRDÜNÜZ?
Öncesinde; boyun kaslarım, omuz kaslarım, kol kaslarım güçlendikçe, duruşum düzeldikçe zaten o farkı çok fazla hissettim. Özellikle çalışırken! ben çok çok daha dik durmaya ve çok daha az güç kaybetmeye başladım. Hani elimi kolumu daha efektif kullanmaya başladım. Boyun ağrılarım çok azaldı ve migrenin daha az tetiklendi. Sağlık kısmı bu şekildeydi.
Sonra yaptıkça tabi vücudunuzadaki değişimi de görüyorsunuz. Daha önce kendi çapımda bir şeyler yapıyordum, ancak birebir de çalışarak başladığımda, işin içerisine alet ve kendi kuvvetim girdiğinde, vücudumda tabii ki çok büyük bir değişim gördüm. Çok güzel bir şekillenme, kaslarımının çok daha farklı bir şekilde görünür hale gelmesi. Ben hiçbir zaman böyle çok kilolu ve kası olmayan birisi değildim, biraz temelde vardı. Ama bunlar doğru bir şekilde işlenmediği için hiçbir zaman da görünür değillerdi. Böylelikle istediğim fiziksel görüntüye de kavuşmuş oldum.
Hamilelikte ki kısmını da dediğim gibi zaten öncelikle ruhuma çok iyi geliyor, kendim için ve bebeğim için bir şey yaptığımı hissetmemi sağlıyor. Aynı zamanda bel ve sırt ağrılarım açıkçası başka hamile birine kıyasla bence neredeyse yok denecek kadar az ki, ben hep oturarak ve eğilerek çalışan bir insan olarak çok fazla belki bunu yaşamam gerekiyordu ama mesleksel anlamda da açıkçası hiç böyle bir şey yaşamıyorum. Bence kaslarımın gücünden kaynaklı olarak ben onun ağırlığını çok daha rahat tolere ediyorum.
DOĞUM SONRASI PİLATESE YAPMAYA DÖNECEK MİSİNİZ? BAŞARMAK İSTEDİĞİNİZ BİR HEDEF VAR MI?
Tabiki doktorum ne söyler hiç bilmiyorum. Açıkçası bu konuda çok bir fikrim yok ama ben elimden geldiğince, 1 ay sonra mı olur artık bilemiyorum ama bunu yapmak istiyorum gerçekten. Hani çocuk sahibi olmayı da böyle nasıl söyleyeyim. Kendimi tamamen ona bağlayan birisi olarak görmek istemiyorum. Şartlar değişebilir tabii ki kafam da değişebilir olduktan sonra… Ben iş yaşantıma da ara vermeyeceğim. Yine, doğum olduktan bir, bir buçuk ay sonra iş yaşantıma döneceğim. Sporuma da sadece küçük bir moladan sonra devam etmek istiyorum. Belki bu kadar, 4-5 gün, gelemem belki online olarak yapabilirim ama kesinlikle aksatmak istemem.
Çünkü bu benim bir ihtiyacım. Bu bir hobinin çok ötesinde, beni tamamen mutlu eden yegane şeylerden birisi, o yüzden bundan fedakarlık yapmak istemiyorum. Çünkü kendimle ilgili yaptığım en güzel aktivitelerden birisi. Kendime yaptığım yatırımlardan en önemlilerinden birisi bu. O yüzden olabildiğince hızlı, sağlığım ne kadar el verirse ben de o kadar hızlı geri dönmek istiyorum.
TAVSİYELERİNİZ
BİRAZCIK BUGÜNKÜ ÇEKİMLE ALAKALI KONUŞALIM. HİÇ BÖYLE ZORLANDIĞINIZ BİR HAREKET OLDU MU? HANGİ HAREKETTEN EN ÇOK KEYİF ALDINIZ?
Açıkçası zorlandığım bir hareket olmadı. Çünkü bugün çektiğimiz pozlar benim normalde rutin derslerimizde zaten yaptığımız hareketler. Esneklik gerektiren hareketlerden keyif alıyorum en çok onlar zaten eskiden de sevdiğim şeylerdi.
Aslında geriye doğru ters esnediğim bir hareket var. Virasana! Uzun süre yapıldığında beni zorlayabilir belki çünkü Karın Duvarı’nı geriyor o hareket, belki uzun vadede uzun durmam gerekirse beni belki biraz zorlar 🙂 ama çekimler süresince böyle bir zorlanma hissetmedim.
NORMAL RUTİNİNİZDE DAHA ÇOK MAT PİLATES Mİ YOKSA ALETLİ PİLATES Mİ YAPIYORDUNUZ?
Aletli pilates kesinlikle… zaten çok daha fazla hoşuma gidiyor. Çünkü hem kendi vücut ağırlığımı kullanıyorum hem de yaylar destek oluyor. Çok fazla kombinasyonda hareket yapabiliyoruz, vücudun tamamını çalıştırabiliyorsunuz. O yüzden de çok daha fazla keyif alıyorum; Reformer, Cadillac, diğer Chair gibi ekipmanlar…, yani bir alet desteğiyle çalışmak çok büyük fark yaratıyor. Zaten gücü çok daha fazla artırıyor. Hem kendi ağırlığınız, hem ekstra bir şeyler bindiğinde gücümün çok daha fazla arttığını hissediyorum. Keza esnekliğiminde…
PİLATES İLE İLGİLİ DİĞER KADINLARA TAVSİYELERİNİZ VAR MI? ÖZELLİKLE HAMİLELİK DÖNEMİNDE BU SPORU YAPMAYA DÜŞÜNENLERE NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Bence, Pilates herkesin en azından hayatının bir döneminde denemesi gereken bir spor dalı. Gerçekten denemeden bilemezsiniz ne kadar iyi hissettirdiğini. Kesinlikle aletli pilatesi önce bir denesinler. Özellikle de hamile olduğunuzda, özellikle mat pilates yapıyor olsaydım herhalde aletli olan dönmek isterdim. Bir destek ile beraber yapıldığında çok daha rahatsınız. Etkileri anlamında da şunu söyleyebilirim, özellikle ilk başladığım zamanlarda hem duruşumda hem kas kuvvetimde hem de fiziksel anlamdaki görüntüde çok ciddi değişiklikler yarattığını düşünüyorum. Ben bunu birebir yaşamış birisiyim. Çok büyük değişiklikleri çok hızlı bir şekilde gördüm. O yüzden de bence herkes hayatım döneminde bunu deneyip keyfini yaşamalı.
Doğuma hazırlık olarak yapılması gereken, doktorların da tavsiye ettiği ve izin verdiği birkaç spor dalı var ve pilates de onlardan bir tanesi. Bence kalça ve bacak kaslarının esnekliğini ve kuvvetini çok ciddi oranda artıran bir spor. Yani her şeyden öte ben bunun bir doğuma hazırlık olarak görüyorum ve umarım da işe yarayacak ve doğumu kolaylaştıracak. O yüzden de yapılabildiği andan itibaren bence pilates hamile kadınların bu hazırlık aşamasında yapması gereken bir spor.
Doktorum bile şunu söyledi bana, o kadar yaptınki kolaylıkla doğuracaksın ve hazırsın, nefes almayı öğrendin, doğru nefes tekniklerini öğrendin, bunu doğumda nasıl kullanacağını biliyorsun diyor. Umarım ki de aksi bir durum olmaz ve doğum kolaylıkla gerçekleşir.
Karın kasları, kalça, bacak kasları, bunları kuvvetlendirmeyi de öğrendim. Stüdyoda da hep ona yönelik şeyler yaptık. Konuyu hamilelik ile biraz farklı bir boyuta taşıdık ve rutin bir pilates yapmadık. Hep ona hazırlık olsun ve kuvvetlensin ve doğru çalışarak doğumu kolaylaştırsın o kaslar üzerine antremanlar yaptık. Hamilelik sürecinin ruhen ve bedenen rahat ve güzel geçmesi için bu anlamda da işin profesyonelleri ile birebir çalışılmasını öneriyorum.